fbpx
Marketing Consulting - Online marketing ügynökség

Hogyan találjuk meg és javítjuk ki a törött linkeket webhelyeden?

Broken links

Cikk megosztása!

A hibás hivatkozás (404 nem található) egy olyan oldalra mutató hivatkozás, amely nem működik vagy nem létezik. A törött linkek (vagy másnéven broken links) negatívan befolyásolják weboldalad, webshopod felhasználói élményét, konverziós arányát és SEO-ját. Ezért kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk és kijavítsuk a hibás hivatkozásokat, hogy megelőzzük a forgalom elvesztését, és általában véve a webhely zökkenőmentes és sikeres legyen.

Ebben az útmutatóban megmutatom hogyan keressük meg a hibás hivatkozásaid és hogyan javítjuk ki őket vagy esetleg fordítjuk előnyödre prémium SEO szolgáltatásunkon belül.

Mi az a törött link?

A hibás hivatkozás egy olyan oldalra mutató hivatkozás, amely nem működik. Ha Te (vagy a Googlebot) egy hibás linket követ, hibaüzenetet vagy a 404-es nem található üzenetet látja a tartalom helyett. A törött linkeket holt linkeknek is nevezhetjük.

Miért jelennek meg a hibás linkek?

A törött linkek különböző okokból jelennek meg. A leggyakoribbak a következők:

  • Hibák vagy elírások az URL-címekben
  • Egy oldal új címre költözött, és nem történt átirányítás
  • Egy oldal vagy egy teljes webhely nem érhető el, vagy túllépte a betöltési időt
  • A hivatkozás olyan tartalomra mutat (PDF, videó, Google Dokumentumok fájl stb.), amely már nem érhető el
  • Egy oldal korlátozott hozzáférésű (jelszavas védelem, tűzfal stb.)

Példák törött linkekre

A hibás hivatkozás leggyakoribb példája a 404-es nem található oldal. De természetesen nem ez az egyetlen állapotkód, amely azt jelenti, hogy egy URL sérült. Íme még több példa a teljesség igénye nélkül:

  • 400 (bad request). A szerver nem érti az oldalon található URL-t.
  • 401 (unauthorized). Egy oldal csak engedélyezett hozzáféréssel érhető el.
  • 410 (gone). Egy oldalt eltávolítottak és deindexeltek.
  • Ez a webhely nem érhető el. Egy webhely túl régóta nem válaszol. A szerverhibákon kívül ez az állapot a tartománynév elírását is jelezheti.
  • 502 (bad gateway). Egy szerver érvénytelen választ kapott, mert összeomlott.
  • A szerver megszakította a kapcsolatokat, mert rosszul volt konfigurálva vagy túl elfoglalt volt.

Miért károsítják a meghibásodott linkek a SEO-t?

A törött linkek számos okból károsak a webhelyedre.

Először is, a hibás hivatkozások tönkreteszik az oldal rangsorolását. Mert ha egy link megszakad, akkor megszakítja a linkstruktúrát. Így az összes linkelési erőfeszítésed haszontalanná válhat, ha a cél URL hibásnak bizonyul, és javítatlan marad.

Ezután a hibás linkek rontják a webhely felhasználói élményét, és növelik a visszafordulási arányt. Például, ha a felhasználók egy SERP-kódrészletre kattintanak, és az oldal tartalma helyett a 404-es nem található üzenetet látják, akkor egyszerűen elmennek, és egy másik webhelyre lépnek.

Ezenkívül a hibás hivatkozások lemerítik webhelyed feltérképezési költségkeretét. Bármikor, amikor a Googlebot hibás URL-t talál, a feltérképezési költségkeret egy része elfogy, azonban semmi sem kerül indexelésre. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy kifogysz a feltérképezési költségkeretből, és nem sikerül indexeltetned a fontos oldalakat – mivel a Google úgy ítéli meg, hogy webhelyed nem működik, és ritkábban kezdi feltérképezni. Azaz kevesebb feltérképezési költségkeretet biztosít számodra. Egy keresőoptimalizálással foglalkozó marketing ügynökség feladata, hogy ezeket a hibákat megtalálja és kijavítsa.

Hogyan találhatod meg a törött linkeket weboldaladon?

Tehát egyértelmű, hogy meg kell találni és ki kell javítani a hibás hivatkozásokat. A 404-es kódok azonosításának legjobb módja a webhely-ellenőrzési eszközök használata.

Az egyik legjobb ilyen ingyenes eszköz a Google Search Console

A Google Search Console (GSC) egy alapvető keresőoptimalizálási eszköz a webhely organikus teljesítményének és indexelési problémáinak elemzéséhez.

Érdekes, hogy a Google szerint a hibás linkek önmagukban nem rontják webhelyed teljesítményét, hacsak az oldalt nem küldik be indexelésre. A probléma az, ha egy hibás URL egy beküldött oldal. Így erre muszáj összpontosítani.

Tehát csak annyit kell tenned, hogy hibás hivatkozásokat találj a webhelyeden a GSC-vel, hogy az Indexelés > Oldalak jelentésre kattintasz, és kiválasztod a Minden elküldött oldal lehetőséget a legördülő menüből:

Google Search Console használata
404-es hiba javítása

A Google Search Console jó módja annak, hogy megtaláld a hibás linkeket. Ennek ellenére, bár a GSC megjeleníti a hibás URL-címek listáját, nem ad tájékoztatást arról, hogy a hibás oldal honnan származik, és nem ad javítási tanácsot. Itt jönnek jól a fejlettebb SEO audit eszközök. Mi partnereink weboldalainak és webshopjainak keresőoptimalizálásához többezer dollár értékű programcsomagot használunk, hogy az ilyen hibák is javításra kerüljenek.

Website auditor

A WebSite Auditor segítségével részletesen megvizsgáljuk webhelyed SEO állapotát, és természetesen részletes jelentést kaphatsz a weboldaladon található hibás hivatkozásokról. A hibás hivatkozások listáján kívül a WebSite Auditor hibatípusok szerint is osztályozza a hivatkozásokat, így pontosan tudni fogjuk, milyen típusú javításra van szükség weboldaladon vagy webshopodban.

Amint láthatod, a WebSite Auditor nem csak a hibás hivatkozások megtalálását teszi lehetővé, hanem megmutatja azokat az oldalakat is, amelyekről a törött linkek hivatkozásai vannak. Ezenkívül az eszköz elmagyarázza a hibás linkek jelentését a SEO-hoz, és javítási lehetőségeket is javasol.

Bónusz: Megtaláljuk versenytársaid meghibásodott backlinkjeit is

Fontos, hogy megtaláljuk és kijavítsuk a webhelyeden lévő hibás hivatkozásokat. De az is hasznos, ha a versenytársak webhelyein hibás hivatkozásokat, vagy jobb esetben backlinkeket találunk. Versenytársaid törött linkjei a linképítési stratégiád részévé válhatnak – egyszerűen felveheted a kapcsolatot a backlink szolgáltatókkal, és megkérheted, hogy cseréljék ki valakinek a megszakadt hivatkozását a Te működő linkedre. Érdekes lehet ez árösszehasonlító oldalakon vagy marketplaceken.

A webhelyeden található hibás hivatkozások kijavítása

Az első rész kész – megtaláltuk az összes hibás linket a weboldaladon. Miután megtaláltuk őket, a hibás hivatkozásokat, javítani kell. Íme ennek módjai.

  1. Kicseréljük a törött linket, egy új működő és megfelelő hivatkozásra.
  2. A hivatkozáscsere mellett beállítjuk a megfelelő átirányítást is.
  3. Eltávolítjuk a hibás linkeket a webhelytérképről, így a Google nem próbálja többé indexelni őket.
  4. Ne blokkold a hibás URL-eket a robots.txt fájllal – ez csak megzavarja a robotokat.
  5. Létrehozunk egy egyéni 404-es oldalt navigációs lehetőségekkel olyan esetekre, mint például a felhasználók elgépelése az URL-ekben, vagy amikor a törölt link még nincs cserélve. Ezzel megelőzhetjük a visszafordulási arány növekedését, mivel a felhasználók hasznos információkat találhatnak egyéni 404-es oldaladon és tovább navigálnak.

 

A javítás elvégzése után gondosan ellenőrizzük az elvégzett munkát. Frissítjük webhelyprojekted a WebSite Auditorban, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy sikeresen megszabadultunk a hibás hivatkozásoktól. A tökéletes forgatókönyv szerint a Webhely-ellenőrzés Linkek szakasza így fog kinézni:

Broken links javítás
Marketing Consulting - Online marketing ügynökség

Kérjen ajánlatot!

További cikkek: