fbpx
Marketing Consulting - Online marketing ügynökség

Google Search Generative Experience – minden, amit tudnod kell

Google Search Generative Experience

Cikk megosztása!

A jövő megérkezett – a Google új Search Generative Experience rendszere hamarosan újra írja és forradalmasítja az általunk ismert google keresést. És úgy tűnik, a frissítés már a sarkon van.

A Google 2023. május 10-i I/O fejlesztői konferenciáján bejelentett SGE célja, hogy túllépjen a hagyományos tíz kék linken, amit az organikus találatok biztosítanak. Ehelyett közvetlenül párbeszédes, kontextus szerinti válaszokat ad a keresési eredményoldalon, ráadásul a tetején.

A béta tesztelés alatt már egyértelművé vált, hogy az SGE drasztikusan megváltoztathatja a keresőoptimalizálás nevű játékot.

Ez a cikk betekintést nyújt abba, amit eddig tudunk a Google mesterséges intelligencia által vezérelt kereséséről. Megpróbáljuk megválaszolni a kulcsfontosságú kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy az SGE hogyan változtathatja meg a keresési élményt és a SEO-t.

Mi az a Google SGE?

A Google bejelentette a Search Generative Experience szolgáltatást, amely az AI-t mélyebben integrálja a keresésbe. Az SGE generatív mesterséges intelligencia segítségével továbbfejlesztett, párbeszédes eredményeket biztosít közvetlenül a Google keresőmotorjának eredményoldalain.

Eddig a Google keresés a webhelyeket indexelő robotokra és a tartalmat rangsoroló algoritmusokra támaszkodott. Az SGE ezt a PaLM 2 nevű nagy nyelvi modell használatával egészíti ki. Ez a mesterséges intelligencia modell rengeteg adatra van kiképezve, hogy a lekérdezések kontextus szerinti válaszaira következtessen, ahelyett, hogy csak indexelt oldalakat húzna fel.

Az SGE célja, hogy a keresést a kék hivatkozások listájának lekéréséről a felhasználókkal folytatott párbeszédre alakítsa át. A hagyományos Google-keresés továbbra is ugyanúgy működik, de az SGE mesterséges intelligencia által generált válaszokat ad hozzá, hogy az eredmények relevánsabbak és intuitívabbak legyenek. Íme egy példa:

Az SGE jelentős változást jelent a Google keresésében a generatív AI integrációja révén. Míg még mindig béta tesztelés alatt áll, bepillantást nyújt a PaLM 2-hez hasonló modellekkel hajtott keresés jövőjébe.

Amint az új funkciók életbe lépnek, a Google várhatóan beszélgetőképes lesz, és túllép a kulcsszavakon, hogy megértse a teljes összefüggéseket és kérdéseket.

A Google SGE korai verziója: egy gyors áttekintés

A Search Generative Experience továbbra is korlátozott előnézeti módban van. Egészen a közelmúltig csak korlátozott számú felhasználó számára volt elérhető az Egyesült Államokban, Indiában és Japánban, és csak angol, hindi, valamint japán nyelveken működött.

A cikk írása közben azonban a Google új frissítést vezetett be, amely bejelentette, hogy az SGE további 120 országra kiterjeszti a tesztelést. Ráadásul most négy további nyelv is elérhető: spanyol, portugál, koreai és indonéz.

A tesztelők a következőket vették észre a Google SGE-vel kapcsolatos gyakorlati tapasztalataik során:

Az SGE interaktív mesterséges intelligencia-részleteket generál, amelyek célja, hogy közvetlen válaszokat adjon a lekérdezésekre a kontextusban, a forrásokra mutató hivatkozásokkal.

A kivonatok megjelenése a lekérdezéstől függően változik – különböző hátterek, fényképek, termékképek, térképek, idézetek stb. A válaszok bekezdésekben vagy pontokban jelennek meg. A felhasználók további kérdéseket tehetnek fel.

Az AI válaszok nem minden keresésnél automatikusak; előfordulhat, hogy a “Létrehozás” gombra kell kattintani. Az SGE elkerül bizonyos témákat, például híreket, eseményeket és kényes kérdéseket.

A kivonatok webhelyének kiválasztása a pontos aktuális információkat helyezi előtérbe a rangsorolásnál. Az egyéb SERP-funkciók, például a hirdetések egyelőre még különállóak.

Az SGE bétaverziójának használata során a felhasználók szembesülhetnek bizonyos problémákkal, például helytelen adatokkal az AI-válaszokban, a forrásmegjelölés hiányával vagy szándékos félreértésekkel.

Bár hibás, az SGE béta megmutatja a Google azon törekvését, hogy a keresést a mesterséges intelligencia segítségével beszélgetésképessé tegye. De még mindig van munka, mielőtt készen áll a főműsoridőre.

Hogyan változtatja meg az SGE a keresési élményt?

A múltban több konkrét kérdést kellett feltenni a Google-nak, hogy teljes körű információt kapjunk egy témáról, például:

  • Melyik a legjobb kezdő DSLR fényképezőgép?
  • Melyik objektív a legjobb portrékhoz?
  • Milyen kiegészítőkre van szükségem?

Az SGE-vel azonban feltehetünk egy szélesebb körű, társalgási kérdést, és azonnal átfogó választ kaphatunk.

Például egyszerűen megkérdezhetjük: “Milyen DSLR fényképezőgép-beállítást vegyek fel magamnak, mint kezdő portréfotózás iránt érdeklődőnek?” Ahelyett, hogy csupán releváns weboldalakat jelenítene meg, az SGE egyéni választ generálhat, amely több forrásból szintetizálja a részleteket, hogy teljes mértékben megválaszolja, mit és miért kérdez.

Íme egy másik példa egyenesen a Google-tól. Egy összetett kérdésre az új mesterséges intelligencia könnyen választ ad.

A cél az, hogy az SGE egyetlen keresésben kezelje az összetett információs igényeket, ahelyett, hogy több lekérdezést kellene újrafogalmaznia. Célja, hogy a nyílt végű kérdésekre közvetlenül teljes választ adjon az AI összefoglalása és ajánlásai révén.

Az SGE elérése a Search Labs segítségével

A Google bemutatta az AI-alapú keresési prototípust az új Search Labs programjában. A legutóbbi frissítés után a Search Labs további 120 országban érhető el.

A Search Labs lehetővé teszi a kiválasztott felhasználók számára, hogy teszteljék a korai fázisú keresési projekteket a szélesebb körű megjelenés előtt. 2023 májusában indult a Google Keresés jövőjének alakítása iránt érdeklődő amerikai tesztelők számára.

A felhasználók új és kreatív módszereket próbálhatnak ki az információk keresésére és felfedezésére az asztali Chrome-ban, illetve a Google alkalmazásban iOS és Android mobileszközökön. Ha felvettek a várólistáról, és rákattintasz a Search Labs ikonra, olyan kísérletek jelennek meg, amelyeket be- vagy kikapcsolhatunk.

Ha ki szeretnéd próbálni az SGE-t az alábbiakat kell tenned:

Csatlakozz a Search Labs várólistájához asztali vagy mobil Chrome-ban. Néha csak pár órát kell várni és már csatlakozhatsz is. Jelenleg sajnos még nem minden fiókban elérhető.

Miután elfogadtad, látogass el a google.com/searchlabs oldalra az SGE bekapcsolásához. Jelenleg angol, hindi, japán, spanyol, portugál, koreai és indonéz nyelvű keresésekhez működik.

Tegyél fel az SGE-nek természetes kérdéseket, hogy megtekinthesd a mesterséges intelligencia által generált válaszokat, magyarázatokat és multimédiát.

Oszd meg SGE-tapasztalataid a visszajelzések segítségével. Az általad megadott adatok segítenek a Google-nak finomítani ezt az új keresési funkciót, mielőtt szélesebb körben bevezetné.

Ha csatlakozol a Search Labshoz, és bekapcsolod az SGE-kísérletet, az elsők között tekintheted meg a Google jövőképét az AI-alapú keresésről. És közvetlenül befolyásolhatod a technológia fejlődését, ha elmondod, mi működik és mi nem.

Számunkra, mint egy keresőoptimalizálással foglalkozó marketing ügynökség, pedig azért is hasznos, hiszen elsőkézből készíthetjük fel ügyfeleinket és webhelyeiket a hamarosan bekövetkező nagy változásokra.

Mikor lesz elérhető a Google SGE?

A Google nem jelentette be a Search Generative Experience hivatalos bevezetési dátumát. A funkció még kísérleti fázisban van.

A Google Search Labs csapatának meglátásai szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az SGE tesztelése 2023 decemberére befejeződik.

Hogyan változtatja meg az SGE a Google SERP-jét?

Az SGE prototípusa teljesen újragondolja a keresési eredményoldalak megjelenését és funkcióit. Annak ellenére, hogy még korai tesztelés alatt áll, az SGE bepillantást enged abba, hogyan alakíthatja át a mesterséges intelligencia a Google Keresést.

A legszembetűnőbb változás az interaktív mesterséges intelligencia által generált részlet az eredmények tetején. Ez összegyűjti és összefoglalja az információkat, hogy megválaszolja a felhasználó kérdését, az oldalsáv körhinta oldalán található webhelyekről származó bizonyítékokkal. A kódrészlet valós időben fejlődik, ahogy az AI feldolgozza a kérést. Így néz ki:

A jelenlegi eredményektől eltérően az SGE-kódrészletek sokkal beszélgetőbbek és részletesebbek. Lehetővé teszik a természetes nyomon követési kérdéseket anélkül, hogy új keresésekre lenne szükségük. A töredékek menet közben alkalmazkodnak, forrásokra hivatkozva folytatják a párbeszédet.

Az AI-válaszok a lekérdezés típusától függően különböző vizuális formákat ölthetnek:

  • Az információs kérdésekre egy továbbfejlesztett kiemelt kivonat található.
  • A helyi keresések mesterséges intelligencia által generált összefoglalókat kapnak, amelyek hasonlítanak a helyi csomagokra.
  • A terméklekérdezések között szerepelnek a mesterséges intelligencia által kiválasztott termékek, amelyek hasonlóak a shopping hirdetésekhez.

A formátumtól függetlenül az AI-részlet és a webhely-körhinta sok helyet foglal el a képernyőn. Ez a hagyományos szöveges hivatkozásokat lejjebb tolja az oldalon, különösen mobilon. A hangsúly a kék linkekről az AI-asszisztenssel való közvetlen beszélgetésre tolódik el.

Valószínűleg egyáltalán nem véletlen, hogy a helpful content algoritmus frissítés olyan fontos lett a google számára.

Most pedig nézzük meg közelebbről az AI-részletek fő típusait:

Az AI-részletek típusai az SGE-ben

Általános információs lekérdezések

Az általános információs lekérdezésekhez az SGE létrehoz egy beszélgetési részletet, amely összefoglalja a kérdésre adott választ. Tartalmaz 3-5 hivatkozást a forrásként használt webhelyekre, az ezekről a webhelyekről származó idézetekkel és képekkel.

Ilyenkor feltehetünk további kérdéseket, hogy további megbeszéléseket tegyünk lehetővé az MI-vel új keresések nélkül. Az útmutató lekérdezések hasonló eredményeket jelenítenek meg lista formátumban. A cél egy részletes oda-vissza információcsere, amely átfogó tájékoztatást nyújt.

Google SGE - általános információs lekérdezések

Lista-stílusú információs lekérdezések

A listás stílusú válaszokhoz leginkább megfelelő lekérdezések arra késztetik az SGE-t, hogy létrehozza a releváns megoldások vagy lépések felsorolását. Minden listaelemhez tartozik egy rövid leírás. Néha ezt kombinálják a lista feletti bekezdés összefoglalásával.

A listarészletek térképeket is integrálhatnak a helyalapú lekérdezésekhez. Az AI a tanácsokat egy könnyen olvasható listában szintetizálja a felhasználói szándék alapján.

Helyi keresések

Az egyértelmű helyi szándékú lekérdezésekhez az SGE helyi csomagszerű kijelzőt állít elő. A hagyományos három helyett öt releváns helyi vállalkozást foglal magában.

Az adatlapok tipikus helyi csomaginformációkat tartalmaznak, például fényképeket, térképeket, ismertetőket, elérhetőségeket stb. Az AI a leghasznosabb helyi üzleti információkat gyűjti össze a helyalapú keresések megválaszolásához.

Google SGE - helyi keresések

E-kereskedelmi lekérdezések

Elérkeztünk a legtöbb ügyfelünk számára legizgalmasabb kérdéshez.

A termékhez kapcsolódó kulcsszavak arra késztetik az SGE-t, hogy vásárlásra összpontosító kivonatokat hozzon létre. Olyan termékeket ajánlanak, amelyek szerintük megfelelőek a felhasználó számára, valamint leírásokat, képeket, árakat, eladói információkat és felhasználói véleményeket.

A formátum egy Google shopping hirdetéshez hasonlít. Az SGE a Merchant Center adatait használja, hogy további termékadatokat kapjon. A cél az, hogy termékkeresőként/ajánlóként viselkedjen a felhasználó által keresett dolgok alapján.

Google SGE e-kereskedelmi lekérdezések

Mikor nem generál AI-részleteket a Google SGE?

Vannak bizonyos típusú keresések, ahol valószínűleg nem fog AI-alapú választ találni. Ezek tartalmazzák:

  • Navigációs lekérdezések (pl. Facebook, Amazon). Bár lehet néhány kivétel.
  • Gyors válaszok, például időjárás, dalszöveg stb.
  • Kényes témák a nemről, fajról, vallásról, traumáról stb. De nem minden vitatott téma van letiltva.
  • Friss hírek és aktuális események.
  • Recept keresések.
  • Explicit felnőtt/NSFW kulcsszavak.
  • Számos YMYL-lekérdezés, például pénzügyi, orvosi és jogi tanácsadás. Az SGE azonban olykor visszautasításokkal válaszol arra vonatkozóan, hogy információi nem minősülnek szakmai tanácsnak.

Így a navigációs kifejezések, az előre formázott gyors válaszok, az érzékeny témák és a szakértői útmutatást előnyben részesítő lekérdezések általában nem hoznak létre mesterséges intelligencia-részleteket. Úgy tűnik, hogy az SGE nagyobb valószínűséggel válaszol információs, termékkel kapcsolatos és helyi keresésekre. A megfelelőséggel kapcsolatos politikák azonban folyamatosan fejlődnek.

Annak vizsgálata, hogy a Google SGE keresőmotorja mikor generál vagy nem hoz eredményt, betekintést nyújthat a Google által alkalmazott etikai biztosítékokba. Úgy tűnik, vannak bizonyos témák és kérdések, amelyekre az SGE alapértelmezés szerint visszatartja a közvetlen választ, ehelyett azt javasolja a felhasználónak, hogy máshol keressen választ a kérdésére.

Ebből kiderül, hogy a Google az emberi ítélőképességet és mérlegelést helyezi előtérbe az érzékeny vagy ellentmondásos témák tisztán algoritmikus válaszaival szemben. További tesztelések folytathatják ezen algoritmikus korlátok feltérképezését.

A Google SGE keresési prototípusa különböző üzeneteket jelenít meg, ha nem állnak rendelkezésre mesterséges intelligencia által generált kódrészletek. Nézzük röviden ezeket:

„Az AI-alapú áttekintés a keresésről”: Az SGE képes mesterséges intelligencia-összefoglalókat készíteni navigációs vagy hírkeresésekhez, de alapértelmezés szerint nem teszi. A felhasználók manuálisan kérhetik ezeket az összefoglalókat.

“A mesterséges intelligencia által vezérelt áttekintés nem érhető el ehhez a kereséshez”: Kényes vagy vitatott témák esetén az SGE elkerüli a mesterséges intelligencia által írt összefoglalókat, helyette normál internetes találatokat jelenít meg.

“Íme néhány eredmény”: Explicit/felnőtt lekérdezések esetén az SGE korlátozott módba lép, és nem generál AI-összefoglalókat.

„Nem áll rendelkezésre mesterséges intelligencia áttekintése”: Ha az SGE mesterséges intelligencia elkezd összefoglalót készíteni, de a tartalmat kifogásolhatónak találja, vagy nem tartalmaz elegendő információt, akkor a szöveget ezzel az üzenettel helyettesíti.

Mi lesz a meglévő SERP-funkciókkal, például a kiemelt kivonatokkal?

A Google új AI chatbot-válaszai kérdéseket vetettek fel a meglévő SERP-funkciók, például tudásdiagramok, bővített kivonatok stb. jövőjével kapcsolatban.

Egyelőre a kiemelt kivonatok és más általános SERP-elemek továbbra is megjelennek, még az AI-válaszok mellett is.

Az ismereteink alapján a kiemelt töredékek közvetlenül a chatbot szövege alatt jelennek meg, ami érdekes, mivel mindkettő célja a felhasználó lekérdezésével kapcsolatos információk gyors összefoglalása. A SERP más ismerős részei, mint például az „Az emberek is kérdeznek” dobozok, videók, bővített kivonatok, tudásdiagramok és helyi csomagok szintén elérhetőek egyelőre.

Egyes SEO szakemberek azonban azt jósolják, hogy a Google a jövőben eltávolíthatja a kiemelt kivonatokat, helyi csomagokat és esetlegesen más redundáns SERP-funkciókat. Az a gondolat, hogy az AI-válaszok szükségtelenné teszik ezeket az elemeket, mivel helyet foglalnak az AI-válaszok által már lefedett információk megjelenítéséhez.

A Google azonban nem erősítette meg, hogy a SERP-funkciókat ésszerűsítik-e. Jelenleg úgy tűnik, hogy a chatbot-válaszok kiegészítik a meglévő oldalfunkciókat. Meg kell néznünk, hogy a Google hogyan egyensúlyozza ki az új AI-képességeket a hagyományos SERP-elemekkel, miközben fejleszti keresési technológiáját.

Eddig talált hibák és aggodalmak

A Google új, AI-alapú keresése jelentős figyelmet kapott, és aggályokat váltott ki a keresőoptimalizálási közösségben és a webhelytulajdonosokban.

Miközben ezt a technológiát még tesztelik, néhány kulcsfontosságú probléma merült fel, amelyek figyelmet érdemelnek:

  • A forrásmegjelölés hiánya. Az SGE válaszai nem mindig egyértelműen az eredeti forráshoz kapcsolják az állításokat, például egy cikket vagy szakértői idézetet. Emiatt nem világos, honnan származik az információ.
  • Nincsenek említett webhelyekre mutató hivatkozások. Amikor az SGE válaszai bizonyos webhelyeket, termékeket vagy szolgáltatásokat említenek, nem jelennek meg kattintható hivatkozások. Ez rossz felhasználói élményt eredményez, mivel az emberek nem férhetnek hozzá könnyen a hivatkozott webhelyekhez. Ez azt is jelenti, hogy az említett webhelyek nem kapnak hivatkozási forgalmat.
  • Pontatlan vagy zavaró információ. Mint minden AI-rendszer, az SGE is olykor helytelen, a lekérdezés szempontjából irreleváns vagy zavaró információkat szolgáltat. Például a tojást legfeljebb 60 percig javasolt főzni. Arra is nehéz volt, hogy a válaszokat a felhasználó szándékaihoz igazítsa.
  • Kényes témák kezelése. Bár nem szándékoztak, az SGE tanácsokat adott az érzékeny egészséggel és más olyan témákkal kapcsolatban, amelyeket kerülnie kell.

A Google elismerte az SGE visszajelzéseit és kísérleti jellegét. A vállalat azt állítja, hogy azon dolgozik, hogy javítsa a hozzárendelést, a relevanciát, a pontosságot és az érzékeny lekérdezések kezelését. Jelenleg azonban a rendszernek egyértelmű korlátai vannak, amelyeket a webhelytulajdonosok és a keresőoptimalizálók dokumentálnak a jövőbeni fejlesztés reményében. Továbbra is látni kell, hogy az SGE hogyan fog fejlődni az idő múlásával, miközben a Google betanítja az azt működtető AI-modelleket.

SGE és SEO: mire számíthatunk?

Az SGE mesterséges intelligencia által generált kivonataiban hivatkozott és idézett webhelyek gyakran nem esnek egybe a legjobb keresési eredményekkel. Ezen kívül itt van néhány további észrevétel a felhasználóktól:

  • Az SGE alacsonyabb rangú webhelyekről, kisebb kiadóktól és még megkérdőjelezhető forrásokból is gyűjt adatokat.
  • A szabványos keresés és az SGE forráskiválasztás rangsorolási algoritmusai eltérőnek tűnnek.
  • A Google előnyben részesítheti a szerző/alkotó hitelességét a webhely tekintélyével szemben.
  • Az SGE konkrét látáspontokra és részletekre összpontosít a válaszok kialakításakor. A témakör ismétlődő látáspontok azonosítása segíthet a tartalom optimalizálásában.

Tehát bár az SGE nem egyszerűen a legmagasabb rangú webhelyeket részesíti előnyben, keresi azokat a forrásokat, amelyek lefedik azokat a konkrét árnyalatokat, amelyeket az AI válaszai hangsúlyoznak.

A visszafejtéssel, hogy mely webhelyek kapcsolódnak a különböző lekérdezésekhez, a kiadók jobban hozzá tudják szabni a tartalmat ahhoz, hogy az SGE hogyan szintetizálja az információkat. A mesterséges intelligencia egyedi szempontjainak és érdeklődési körének megfeleltetése kulcsfontosságúnak tűnik a webhely bevonásához és a jó pozíció eléréséhez.

Emellett az iparági szakértők megosztottak néhány további betekintést a generatív mesterséges intelligencia SEO-ra gyakorolt hatásáról és az SGE megjelenésével kapcsolatos következményeiről.

Várhatóan a Google mesterséges intelligenciája az átfogó, hiteles tartalmakat fogja előnyben részesíteni, növelve annak valószínűségét, hogy az ilyen tartalom kiemelt helyen szerepeljen a mesterséges intelligencia által generált összefoglalókban. Ez különösen igaz azokra a tartalmakra, amelyek megfelelnek a tapasztalat, a szakértelem, a hitelesség és a megbízhatóság (E-E-A-T) szabványainak, melyek 2024 nagy SEO trendjei lesznek.

Van egy olyan előrejelzés is, amely szerint mobileszközökön a mesterséges intelligencia által generált válaszok uralhatják a képernyőt, ami potenciálisan az új AI-ablak alatt megjelenő klasszikus linkek organikus forgalmának drasztikus csökkenéséhez vezethet.

Google SGE mobiltelefonon

Az alkalmazkodáshoz a SEO ügynökségeknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a társalgás jellegű, „longtail” kulcsszavakra, hogy javítsák tartalmuk láthatóságát ezekben az AI-válaszokban.

Előnyhöz juthatnak azok a webhelyek, amelyek konkrét témákkal mélyrehatóan foglalkoznak. A Google mesterséges intelligencia a részletes, kontextusban gazdag információkat részesíti előnyben, ami azt jelenti, hogy az adott témákban mélyen elmélyülő webhelyek vonzóbbak lehetnek a keresőmotor mesterséges intelligencia által generált összefoglalóiban.

Várható azonban, hogy az információs tartalmak forgalma csökkenhet. A mesterséges intelligencia által generált válaszok közvetlen válaszokat adnak a keresőmotorok eredményoldalain, ezért előfordulhat, hogy a felhasználóknak nem kell olyan gyakran átkattintani a tényleges webhelyekre. Lehetséges, hogy ez a tendencia kevésbé szembetűnő az olyan összetett információs lekérdezések esetében, amelyek számára előnyösek a részletesebb, tapasztalatalapú tartalmak.

Személyre szabott vagy nem? Hogyan működnek az SGE-kódrészletek

Az indulás óta néhányan azon töprengtek, hogy az SGE torzítja-e az eredményeket olyan személyes adatok alapján, mint a normál Google Keresés. A Google azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az SGE jelenleg hirdetések és előzmények nélkül működik.

A hivatalos kommentek szerint:

  • Az SGE-eredmények nincsenek személyre szabva a kivonatok generálásakor.
  • A keresési munkameneten belüli lekérdezési kontextus lehetővé teszi a beszélgetési folyamatot.
  • A felhasználó keresési előzményei nincsenek hatással a részletekre.
  • A hirdetések még nem jelennek meg az SGE válaszaiban, bár a bevételszerzési tervek készülnek.
  • A hirdetések megjelenhetnek a részletek felett vagy alatt, attól függően, hogy a mesterséges intelligencia kézi aktiválása történt-e.
  • A szponzorált linkek továbbra is megjelennek ugyanazokra a kulcsszavakra a nem SGE “klasszikus” keresésben.

Tehát a Google egyelőre azt állítja, hogy az SGE csak az egyedi lekérdezésekre összpontosít, anélkül, hogy szélesebb körű nyomon követést vagy az eredményeket befolyásoló profilokat hozna létre. A funkció fejlődésével a natív hirdetések idővel valószínűleg keverednek. A Google szerint azonban a kezdeti bevezetések pártatlan, kontextus alapú válaszokat kívánnak adni.

Hogyan befolyásolhatja az SGE a webhely forgalmát?

A Google új, mesterséges intelligenciájú SGE-je hamarosan felboríthatja az általunk ismert keresési eredményeket. Az SGE lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy mesterséges intelligencia által írt áttekintéseket idézzenek elő a keresési lekérdezések összegzéséhez, elterelve a kattintásokat a szokásos organikus listákról.

A korai előrejelzések becslése szerint a technológia az organikus kattintások akár 30%-át is elterelheti a szabványos listákról, hasonlóan a kiemelt kivonatok hatásához. Az SGE elindítása után azonban a valós használati minták határozzák meg a tényleges hatásokat.

Amire számíthatunk: A Google SGE funkciója jelentős hatással lehet az organikus keresési eredményekre és a forgalomra.

Az emberi viselkedés kulcsfontosságú lesz itt is. Ha az összefoglalók elkészítése időigényes, előfordulhat, hogy a türelmetlen keresők ritkán használják ezt a funkciót. Figyelemre méltó az is, ahol a felhasználók figyelmüket összpontosítják – az áttekintések bal oldalára, ahol összefoglalók jelennek meg, vagy a jobb oldalon az idézett forrásokkal.

A piacra dobás korai szakaszai alakítják majd az SGE pályáját. A késleltetett uniós bevezetés több felkészülési időt biztosíthat, mielőtt a hatás érezhető lenne. Vannak, akik úgy látják, hogy az e-kereskedelem előnyökkel jár, ha a mesterséges intelligencia áttekintésében szereplő termékképek nagy érdeklődést váltanak ki.

Az SGE hatásának mértéke egyelőre tisztázatlan. Egy dolog azonban biztos: a keresőoptimalizálóknak mozgékonyságra és kreativitásra lesz szükségük, hogy felkészüljenek az előttünk álló változásokra.

Mely iparágak/webhelytípusok profitálhatnak az általános gazdasági érdekű szolgáltatások bevezetéséből?

Még mindig túl korai megjósolni, hogy a Google Search Generative Experience milyen hatással lesz a keresőoptimalizálásra. A kísérlet új és gyorsan fejlődik. Néhány lehetséges hatás azonban felmerül a különböző üzlettípusok esetében:

A helyi vállalkozások, fizikai boltok többet profitálhatnak a helyi véleményekből és tudáspanelekből, amelyek az AI-részletekből származó forgalmat növelik.

A terméktáblázatokban és a strukturált adatokban jártas e-kereskedelmi kereskedők forgalmat szerezhetnek a kiemelt termékadatokból kivonatokban. A felhasználói vélemények kulcsfontosságúak lesznek ahhoz, hogy a márkák ott helyezkedjenek el.

Az információs webhelyek, például a blogok elveszíthetik a „ki, mit, hol” lekérdezések forgalmát, ha az AI-részletek elegendő közvetlen választ adnak a SERP-re. A kódrészletben lévő linkek továbbra is fennmaradó forgalmat generálhatnak.

A főbb márkák termékoldalai csökkenhetnek, ha egyes lekérdezéseknél az AI-részletek átveszik a szerepüket.

A nagy gyártók elveszíthetik a termékeiket árusító kiskereskedők forgalmát, mivel úgy tűnik, hogy az AI nem részesíti előnyben a hivatalos márkaoldalakat a terméklistán.

Az összes webhely szerves forgalmára gyakorolt hatása még várat magára. A helyi vállalkozások és kiskereskedők profitálhatnak a legtöbbet az AI-ból, míg az információs oldalak elveszíthetik a keresési láthatóságot. De még korai, és a Google algoritmusai valószínűleg fejlődni fognak. A keresőoptimalizálók szorosan nyomon fogják követni az SGE-t, hogy alkalmazkodjanak stratégiáikhoz, ahogy a minták megjelennek.

A legjobb módja annak, hogy felkészülj az SGE-re

Sok felhajtás kering a Google általános gazdasági érdekű szolgáltatásairól és a keresőoptimalizálásra gyakorolt lehetséges hatásáról.

Az SGE egy folyamatban lévő munka, és hatása még mindig a levegőben van. Mindazonáltal vannak végrehajtható lépések, amelyek segítségével webhelyed és tartalmad felkészítheted az elkövetkezőkre:

  • Továbbra is összpontosíts az alapvető SEO bevált gyakorlatokra, amelyek ma is eredményeket hoznak, és valószínűleg továbbra is számítanak az SGE-ben – például az oldalsebesség optimalizálása, a webhely architektúrájának javítása, lenyűgöző tartalom létrehozása és minőségi visszamutató linkek létrehozása. Ne hagyd, hogy az SGE körüli spekulációk elvonják a figyelmed a bevált stratégiákról.
  • Figyeld a vállalkozásodhoz kapcsolódó kulcsszavakat mind a normál keresésben, mind az SGE-ben, hogy összehasonlítsd az eredményeket, és megértsd az idő múlásával kapcsolatos változásokat. Nem árt, ha dokumentálod is az észrevételeid.
  • Strukturáld a tartalmat úgy, hogy már korán kiemeld a kulcsfontosságú információkat, például a kulcsszavakat olyan formázásokkal, mint a feliratok, a felsorolásjelek és a félkövér szöveg. Ez segíthet a tartalom kiemelésében az SGE-kijelzőkön.
  • Használj jó minőségű, releváns képeket az SGE-ben való megjelenéshez. Optimalizáld a képfájlok nevét és az alternatív szöveget.
  • Ellenőrizd, hogy a webhely tartalma mobilbarát-e, és jól jelenik-e meg a különböző képernyőméreteken, mivel az SGE tartalomrészleteket kérhet.
  • Mentsd el a HTML-forráskódot, hogy összehasonlíthasd a változtatások előtt/után, ha oldalaid SGE-ben jelennek meg.

A lényeg az, hogy még ne ess pánikba az SGE miatt. Koncentrálj a robusztus SEO-stratégiákra, amelyek most hoznak eredményeket, miközben figyelemmel kísérik az SGE fejlesztéseit. Ahogy egyre többet megtudunk arról, hogy az SGE hogyan befolyásolja a keresést, erős helyzetben leszünk ahhoz, hogy ennek megfelelően alkalmazkodjunk és optimalizáljunk. A türelem és az éberség kulcsfontosságú.

Összefoglalva

A Google új, mesterséges intelligencia által vezérelt Search Generative Experience forradalmasíthatja az általunk ismert keresést. Bár még mindig béta tesztelés alatt áll, az SGE jelentős változást jelez a keresőmotorokkal való interakcióban.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az általános gazdasági érdekű szolgáltatások teljes hatása továbbra is bizonytalan. A SEO szakembereknek és a webhelytulajdonosoknak ébernek kell maradniuk, és a bevált SEO stratégiákra kell összpontosítaniuk, miközben szorosan figyelemmel kell kísérniük a fejleményeket.

Dióhéjban az SGE a keresés jövője, és gyorsan fejlődik. Tehát maradjunk résen, és álljunk készen a változtatásokra, hogy a legtöbbet hozhassuk ki ebből a váltásból.

További cikkek: